ФАСТ-ФУД У РАЦІОНІ ДИТИНИ

Четвер, Березень 17, 2016

 

За сучасного темпу життя іноді доводиться харчуватися нашвидку. Тож так званий фаст-фуд уже давно став невід'ємною частиною нашого повсякдення. Чи справді фаст-фуд є винятково шкідливим? Чи якісь його види час від часу можна використовувати в харчуванні? Заклади харчування, де можна швидко перекусити, дедалі стають невід'ємною частиною буденного життя українців, зазвичай жителів міст, адже це швидко і зручно. Часто сім'ї з дітьми дошкільного віку навіть у вихідний день, коли мають змогу харчуватися вдома, обідають або вечеряють у фаст-фуді, аби не витрачати час на приготування їжі. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Піца з ковбасою або копченим м'ясом, хот-доги, картопля-фрі, пончики, пиріжки, солодкі газовані напої - страви-табу для дітей дошкільного віку. Іноді фаст-фудом називають готові продукти, призначені для легких перекусів, - так звані «снеки» (легка закуска). До них належать: глазуровані сирки, йогурти, горішки, солодка випічка тощо. В асортименті снекової продукції можуть бути кондитерські вироби з великим вмістом цукру, жиру, солі й різних смакових добавок. Більшість із нас хоч раз у житті куштували розчинні супи, бульйонні кубики або локшину швидкого приготування. Часто у складі цих продуктів можна побачити список різних нібито корисних речовин. Натомість ці продукти харчування містять безліч ароматизаторів, окислювачів, підсилювачів смаку.

З чого складається

Відомо, що для збалансованого харчування людському організму потрібні білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінерали. Особливо - організму дитини, який активно росте й розвивається. Утім у продуктах швидкого харчування білків та корисних жирів дуже мало. Розглянемо докладніше складові продуктів фаст-фуду. Натуральні жири забезпечують організм дитини енергією, захищають від переохолодження та сприяють ліпшому засвоєнню вітамінів. Однак цих властивостей позбавлені транс-жири. Транс-жири, або гідрогенізовані жири, виробляють із рафінованої олії, яку нагрівають разом з хімічними каталізаторами. Через високу температуру структура жирних кислот змінюється і стає твердою, що дає змогу збільшити строк зберігання продукції і водночас зменшити її вартість. Результати численних наукових досліджень, проведених вченими з різних країн світу, засвідчили негативний вплив транс-жирів на здоров'я людей. Зокрема, вживання продуктів харчування, які містять транс-жири, може спричинити:

• розвиток цукрового діабету;

• зниження чутливості клітин підшлункової залози до інсуліну;

• ожиріння та інші захворювання, пов'язані з обміном речовин;

• зменшення еластичності артерій;

• народження немовлят з вагою, меншою норми;

• погіршення якості молока матерів, які годують дитину;

• зниження імунітету;

• зменшення кількості чоловічих статевих гормонів;

• погіршення обміну простагландинів, що впливають на кров'яний тиск, залози внутрішньої секреції, водно-сольовий обмін тощо;

• погіршення роботи ферментів;

Окрім цього, транс-жири заважають метаболізму клітин, замінюючи ненасичені жирні кислоти, і призводять до розвитку деяких видів злоякісних новоутворень. Зазвичай задля економії під час приготування страв у закладах швидкого харчування використовують найдешевшу продукцію або використовують певний продукт повторно. Так, за кількаразового приготування фаст-фуду у фритюрниці олія накопичує канцерогенні речовини. Канцерогенними речовинами визнані й деякі замінники смаку в сосисках та ковбасах. Страви фаст-фуду мають високий вміст таких харчових добавок, як: сіль, барвники, консерванти, емульгатори, регулятори кислотності, згущувачі, стабілізатори, підсилювачі смаку, модифікований крохмаль, поліпшувачі для борошна, розпушувачі, харчові ароматизатори. Замість спецій використовують готові пряно-ароматичні суміші, які містять підсилювачі смаку, зокрема найнебезпечнішим з них є Е 621. Ці речовини роблять фаст-фуд смачним і ароматним, та вживання їжі, яка їх містить, призводить до розвитку гастриту, а за тривалого вживання - до серйозних ускладнень. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!У закладах швидкого харчування страви містять сіль у кількості, яка в рази перевищує норму. А харчові добавки та ароматизатори можуть стати причиною появи різноманітних алергічних реакції

Більшість страв для швидкого харчування виготовляють з рафінованих продуктів, у яких майже немає харчових волокон. А як стверджують лікарі, бідний на клітковину раціон харчування призводить до тривалих закрепів, самоотруєння організму і є чинником розвитку онкологічних процесів у товстому кишківнику.

Така їжа часто затримується в кишківнику, викликаючи бродіння і гниття. Це призводить до здуття живота, діареї. Окрім того, фаст-фуд змушує печінку і підшлункову залозу працювати з надмірними зусиллями.

Яка калорійність

Навіть невеличкий бутерброд із закладу швидкого харчування за кількістю калорій дорівнює повноцінному обіду. Тому серед прихильників фаст-фуду спостерігається велика кількість людей із надмірною масою тіла. Особливо негативно позначається швидке харчування на дитячому організмі, адже всі продукти фаст-фуду мають високу калорійність.

Так, вживання одного гамбургера дорівнює половині добової норми калорій для дошкільника. Якщо додати до нього картоплю-фрі і солодкий газований напій, то за кількістю калорій такий прийом їжі мав би замінити дитині не лише сніданок, а й обід і вечерю. Але до кінця дня дитина знову захоче їсти, і до вечора ще буде не раз щось перекушувати. Незбалансоване меню, багате жирами і вуглеводами, але з нестачею вітамінів, мікроелементів, харчових волокон призводить до порушень в ендокринній та імунній системах. До того ж таке харчування позначається не лише на фізичному, а й на розумовому розвитку дитини.

Як впливає на нервову систему

Науковці Брістольського університету довели, що незбалансоване, неправильне харчування здатне назавжди змінити роботу мозку. Так, у перші три роки життя мозок дитини швидко розвивається, і на його активність впливає багато чинників, зокрема й якість харчування. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Учені довели, що раціон харчування у віці до трьох років найбільше впливає на подальший розумовий розвиток дитини. Так, діти, які до трирічного віку куштували чіпси, надалі показували знижені показники IQ. Негативний вплив, який фаст-фуд чинить на мозок, на думку фахівців, є непоправним - 20% дітей, які неправильно харчувалися у віці до трьох років, надалі демонстрували зниження рівня IQ на п'ять пунктів. Продукти фаст-фуду містять ароматизатори. Наприклад, у картоплі-фрі є добавка зі смаком яловичини. Такі ароматизатори стимулюють апетит і спонукають до систематичного переїдання. Це  викликає залежність, подібну до наркотичної. Це відбувається тому, що жирна й солодка їжа швидко підвищує рівень цукру в крові, що супроводжується короткочасним викидом у кров гормонів насичення. Подальше їх зниження призводить до погіршення настрою. У любителів фаст-фуду можуть розвиватися навіть депресивні стани. Захоплення гамбургерами, солодкими газованими напоями та картоплею-фрі доволі швидко призводить до зміни хімічних процесів у мозку людини, що найчастіше і відбувається за наркотичної залежності. На користь цієї теорії свідчить і той факт, що прихильникам фаст-фуду дуже складно повернутися до вживання нормальної їжі й дотримуватися суворої дієти.

 

Чим шкідливі солодкі газовані напої

Особливо шкідливими для здоров'я дитини є солодкі газовані напої, які часто дають у закладах швидкого харчування в подарунок чи як складову меню. Ними неможливо втамувати спрагу, а після вживання - залишається солодкий після смак і бажання випити його ще. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Солодкі газовані напої - це коктейль із цукру, хімічних підкислювачів і газів, що прискорюють розподіл токсинів по організму. Одна склянка солодкого газованого напою вміщує чотири-п'ять чайних ложок цукру. Висока насиченість цього напою цукром - це ризик захворіти на цукровий діабет. Часте вживання солодких газованих напоїв призводить до ризику серцево-судинних захворювань, а підвищення концентрації в організмі тригліцеридів сприяє розвитку атеросклерозу. За підрахунками, в одній пляшечці солодкого газованого напою ємністю 0,33 л міститься до 150 ккал. Зайві калорії, що надходять в організм дитини, перетворюються на жир, а відтак призводять до серйозних метаболічних порушень. Так, наприклад, кофеїн у солодких газованих напоях, негативно впливає на психоемоційну сферу дитини, збуджує її нервову систему. Унаслідок цього діти можуть страждати безсонням, неуважністю, скаржитися на головний біль. Кофеїн викликає залежність і збільшує втрату кальцію, який украй необхідний для здоров'я хребта, кісток, зубів дитини. Натомість фосфорна кислота, що міститься у найпоширеніших солодких газованих напоях, призводить до утворення каменів у нирках. Також у ці напої часто додають лимонну або яблучну кислоту, але ще частіше - ортофосфорну кислоту [Е338], яка зумовлює вимивання кальцію з організму,ослаблення міцності зубів та кісток. Високий вміст цукру й підвищена кислотність напою (кислота роз'їдає зубну емаль} є частою причиною виникнення карієсу в дітей. Своєю чергою, вуглекислий газ, яким насичений солодкий газований напій, збільшує секрецію шлункового соку, що подразнює слизову оболонку шлунка і призводить до гастриту й метеоризм .У солодких газованих напоях багато барвників, які можуть викликати алергічну реакцію у вигляді алергічного дерматиту, кропив'янки, алергічного риніту і навіть нападу бронхіальної астми. Так, вживання солодких газованих напоїв дітьми може призвести до;

• порушення метаболічних процесів;

• розвитку атеросклерозу;

• виникнення карієсу;

• слабкості кісток;

• подразнення шлунка й кишківника;

• виникнення сечосольових діатезів і сечокам'яної хвороби;

• послаблення ниркової функції.

 

 

Тож батьки мають відповідально ставитися до культури харчування власних дітей, дбаючи про їхнє здоров'я, подавати їм належний приклад для наслідування. Якщо батьки їстимуть здорову та корисну їжу, то й діти вважатимуть це нормою. Тоді правильна харчова поведінка стане хорошою звичкою і вдома, і в гостях, і в закладах харчування.